PS Timotei: Sfântul Ioan Botezătorul a trăit asemenea îngerilor

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie la Mănăstirea Plumbuita din București. Hramul istoric al Așezământului monahal este sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

În predica rostită la Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, a evidențiat virtuțile de care a dat dovadă Sfântul Ioan Botezătorul.

„Sfântul Proroc Ioan este cel care a pregătit calea, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, prietenul Mirelui, pecetea celor două Testamente, omul care a trăit asemenea îngerilor, care a fost în pustie până în ziua când s-a bucurat să vadă cerurile deschise și pe Fiul lui Dumnezeu care se boteză mărturisit de Părintele Său”.

Sfântul Ioan Botezătorul este un exemplu de curaj și devotament deoarece „este slujitorul Adevărului, pentru Adevăr a și murit. Sfântul Ioan avut curajul să-l mustre pe Irod Agripa” pentru că luase de soție pe femeia fratelui său.

„Ioan Botezătorul îi reprezintă pe cei care îl slujesc cu fidelitate pe Domnul, pe cei care înțeleg că nu se pot așeza înaintea Lui”.

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a făcut o paralelă între atitudinea lui Lucifer care a dorit să așeze tronul său mai sus decât cel al lui Dumnezeu și atitudinea smerită a Sfântului Ioan Botezătorul.

Pentru smerenia sa, Sfântul Ioan „a devenit modelul monahilor din pustiul în care el a viețuit. Nu departe de Ierusalim, câțiva călugări trăiesc și astăzi în peștera în care se pare că a trăit o perioadă Ioan Botezătorul”.

Preasfinția Sa a încheiat predica, rugând pe Sfântul Ioan Botezătorul „să ocrotească pe toți cei care îl cinstesc, pe cei mulți care îi poartă numele, mănăstirile și bisericile care îi sunt închinate, dar și pe credincioșii care vin aici (n.r. Mănăstirea Plumbuita) și pretutindeni unde este cinstit prietenul Mirelui. Să învățăm cu toții din râvna, curajul și mai ales fidelitatea pe care Ioan Botezătorul a arătat-o față de Mântuitorul Hristos”.

Starețul Mănăstirii Plumbuita, Protosinghelul Justin Bulimar, a mulțumit tuturor credincioșilor prezenți și celor care au ajutat obștea monahală în pregătirea hramului. La finalul slujbei a fost oficiat un parastas pentru ctitorii așezământului monahal.