Hram la Sinaia: Schitul Sf. Ana de la Cota 1400 are un nou egumen

Schitul Sf. Ana – Cota 1400 din Sinaia și-a serbat sâmbătă hramul, prilej cu care a fost prezentat noul egumen, Ierom. Diodor Șchiopu.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhim. David Petrovici, Starețul Mănăstirii Caraiman din județul Prahova și exarh de zonă al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Din sobor au făcut parte Protos. Arsenie Irimiea, Starețul Schitului Darvari din Capitală, Ierom. Diodor Șchiopu, noul egumen al Schitului „Sf. Ana – Cota 1400” din Sinaia, ieromonahi de la Mănăstirea Caraiman și Schitul Darvari.

„Sărbătoarea Sfinților, drepților și dumnezeieștilor părinți Ioachim și Ana reprezintă împlinirea unei făgăduințe”, a spus, în cuvântul de învățătură, Protos. Arsenie Irimiea.

Semnul binecuvântării asupra familiei: pruncul

„Poporul evreu aștepta existența, venirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de patru mii de ani. Și prin cine a venit? Prin niște oameni care, din păcate, erau alungați de la Templu.”

„Știm din arheologia biblică, dar și toate studiile Vechiului Testament, că în poporul evreu unul era semnul binecuvântării asupra familiei: pruncul. Ca să se împlinească cuvântul Domnului de la Facere: Creșteți și vă înmulțiți, umpleți pământul și-l stăpâniți”, a amintit starețul Schitului Darvari.

„Dumnezeu privește spre rugăciunea acestor doi bătrâni marginalizați din Ierusalim. Cine s-ar fi așteptat vreodată ca ei, Ioachim și Ana cei încărcați de zile, să nască prunc la bătrânețile lor și să nască pe Fecioara Maria?”

„Sărbătoarea de astăzi este cea mai frumoasă mărturie că Domnul se ține de cuvânt. La întrebarea: De ce Dumnezeu întârzie să răspundă la rugăciunile noastre? îndrăznesc să răspund și sper că fără să smintesc pe cineva, aș da răspunsul acesta: Pentru că nu insistăm prea mult. Rugăciunea stăruitoare, adică rugăciunea insistentă este cea care înduplecă pe Dumnezeu”, a subliniat Protos. Arsenie Irimiea.

Modele de rugăciune stăruitoare

„Nicio slujbă în Biserica Ortodoxă din toată lumea nu se săvârșește fără să fie pomeniți la finalul ei Sf. și drepții dumnezeiești părinți Ioachim și Ana. De ce sunt pomeniți chiar la final? Ca să te întărească Dumnezeu în nădejdea pe care o ai față de El.”

„Un foarte bun exemplu de rugăciune stăruitoare ne-a acordat o bătrână care se ruga ca și cum ar fi primit darul și nu se purta niciodată cu deznădejde, cu descurajare, cu anxietate, adică cu frică că nu-l va primi. Și, la întrebarea mea, că uite, încă așteptăm, bătrâna a răspuns: Dar Dumnezeu știe că am nevoie de asta și Dumnezeu îmi va da”, a mai spus starețul.

El i-a îndemnat pe credincioși să se roage „cu rugăciunea Sfinților Ioachim și Ana: Doamne, spre toți privești, pe toți îi binecuvintezi, și păsările cerului, și peștii mării, oare eu singur pe pământ să nu fiu binecuvântat? Doamne, eu singur să nu am nădejde în Tine? Nu voi primi, Doamne, gând de deznădejde și de descurajare și privesc spre Tine și, cu rugăciunile Sf. Părinți Ioachim și Ana, privește și spre mine și ascultă-mi rugăciunea”.

„Închei punându-vă la inimă o apoftegmă, adică o maximă, o vorbă a Părinților din Sf. Munte, pe care o zic mai ales la sărbătorile hramului, cum este astăzi. Și părinții își urează unul altuia: Hram bun! și zic următorul îndemn: Sfinții nu rămân niciodată datori de ziua lor.”

Schitul „Sf. Ana – Cota 1400” are un nou stareț

La final, Arhim. David Petrovici l-a prezentat pe noul egumen al Schitului „Sf. Ana – Cota 1400”, Ierom. Diodor Șchiopu. Noul stareț le-a mulțumit slujitorilor, psalților și credincioșilor care s-au ostenit să ajungă la hramul schitului.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitori, iar cei prezenți au primit câte un dar de binecuvântare.

Schitul „Sf. Ana – Cota 1400” din Sinaia, județul Prahova, a fost ctitorit de Ierom. Ioanichie Șomncutean între anii 1996 și 2008. Slujba de sfințire a fost oficiată în prezența Părintelui Patriarh Daniel în data de 6 August 2008.