Sf. Dimitrie, la Catedrala Națională. „Este cu adevărat mare făcător de minuni și ocrotitor al Bucureștilor”

În penultima zi a pelerinajului istoric, moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au ajuns, sâmbătă după-amiază, la Paraclisul Catedralei Naționale.

„Istoria capitalei noastre, în ultimii 250 de ani, ne stă mărturie că el este cu adevărat mare făcător de minuni și este cu adevărat ocrotitor al Bucureștilor”, a spus PS Varlaam Ploieșteanul la finalul unei zile de pelerinaj în care a istorisit diverse aspecte privind legătura cuviosului de la sud de Dunăre cu românii și cu capitala țării lor.

Episcopul vicar patriarhal a evocat „momentele de grea cumpănă prin care a trecut capitala, precum epidemii și pandemii, cutremure care au devastat în repetate rânduri Bucureștiul, secete îndelungate în care viețile creștinilor erau puse în pericol sau momente de tulburări sociale provocate de diferite conflicte militare”.

„De cele mai multe ori, racla a fost scoasă pe străzile orașului pentru a cere îndurare lui Dumnezeu, iar efectele s-au arătat de îndată”, a spus Preasfinția Sa.

Sfântul Dimitrie și Catedrala Națională

„Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou poposește pentru prima dată în proximitatea Catedralei Naționale”, a subliniat apoi Arhimandritul Dionisie Constantin, Consilier patriarhal.

Părintele Dionisie a spus că sfântul aduce prin cinstitele sale moaște „binecuvântarea lui Dumnezeu pentru lucrările care se desfășoară aici, pe care le dorim terminate sau măcar apropiate de final în anul 2025, când Patriarhia Română își va sărbători centenarul”.

Părintele consilier a amintit că numele multor donatori, de când a început construirea Catedralei Naționale, au fost pomenite la Altarul Catedralei Patriarhale, în casa Sfântului Cuvios Dimitrie.

De asemenea, „prin jertfa părinților slujitori de la Catedrala Patriarhală, va fi pictat în tehnica mozaic chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în Catedrala Națională la împlinirea celor 250 de ani de la aducerea cinstitelor sale moaște la București”.

„Legătura Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou cu Catedrala Națională este una specială și îl rugăm să ne binecuvânteze pe toți, închinători, ctitori și binefăcători ai acestui sfânt lăcaș”, a adăugat Arhim. Dionisie, potrivit Ziarul Lumina.

În continuare, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat Taina Sfântului Maslu, la altarul exterior al paraclisului.

Să întoarcem această binecuvântare

După slujbă, Preasfinția Sa a adresat un îndemn de participare la festivitățile din 12-13 iulie:

„Dacă Sfântul Dimitrie a venit astăzi aici între credincioșii care iubesc acest paraclis, care sprijină activitățile sociale, filantropice, medicale pe care le dezvoltă acest paraclis, atunci, toți cei care ne-am bucurat de această binecuvântare unică, ar trebui să întoarcem această binecuvântare”, a spus ierarhul.

Așadar, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți la paraclis să participe și în seara zilei de 12 iulie la procesiunea cu moaștele sfântului pe străzile din jurul Catedralei Patriarhale, eveniment care „amintește de procesiunile care s-au făcut atunci când oamenii au avut nevoie de ajutorul sfântului și au apelat la acest ajutor”, dar și a doua zi, în 13 iulie, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de membrii Sfântului Sinod. Vezi detaliile evenimentului.

Sâmbătă, moaștele Sfântului Dimitrie au ajuns la Mănăstirea Antim, Bisericile Mihai Vodă, „Sfânta Treime” – Ghencea, „Sfântul Ilie” – Ghencea, „Sfântul Elefterie” – Paraclis patriarhal. Duminică, procesiunile continuă în Sectorul 6 al capitalei.

Vezi programul integral al pelerinajului istoric.

Pelerinajul cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, în toate protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor este organizat în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor sale la București.

Acest eveniment istoric a fost înscris în Calendarul Ortodox, cu pomenire în data de 13 iulie, iar prima lui sărbătorire va avea loc anul acesta, când la Catedrala Patriarhală din București este prevăzut un program liturgic deosebit și o procesiune cu moaștele sfântului.