Arhiepiscopia Bucurestilor

Switch to desktop Register Login

Morcovul și țelina, indispensabile în alimentația zilnică

Încheiem azi seria articolelor dedicate fitoterapiei cu ajutorul legumelor rădăcinoa­se, prezentându-vă două dintre cele mai cunoscute și mai la îndemână astfel de legume: morcovul și țelina.

Morcovul este una dintre cele mai folosite legume în alimentaţie, datorită conţinutului ridicat în nutrienţi şi principii bioactive, cu mare valoare terapeutică în prevenirea şi combaterea multor afecţiuni.

Accesări: 730

Citește mai departe:Morcovul și țelina, indispensabile în alimentația zilnică

Ceapa şi usturoiul, beneficii terapeutice

Ceapa și usturoiul sunt legume ce nu lipsesc din gospodăriile noastre, fiind prezente în aproape toate preparatele culinare. Ţinând seama de valoarea lor terapeutică şi nutritivă, se poate considera că reprezintă o adevărată farmacie concentrată într-un bulb, un veritabil factor de sănătate şi de longevitate.

Ceapa prezintă o mare valoare terapeutică, asigurată de prezenţa vitaminelor (complexul B, A, C, E) şi a oligoelementelor (Fe, K, P, Cu, Se, Zn, Si şi iod). Mai sunt prezente glucidele solubile (6%), acidul malic, quercetina etc. Ceapa roşie este bogată în antociani, coloranţi cu proprietăţi antioxidante.

Accesări: 716

Citește mai departe:Ceapa şi usturoiul, beneficii terapeutice

Sfecla roșie, păstârnacul și ridichile în fitoterapie

Cele trei legume rădăcinoase pe care vi le prezentăm astăzi au proprietăţi terapeutice deosebit de importante pentru sănătatea consumatorilor: energizante, fortifiante, vitaminizante, mineralizante, anticanceroase, hipotensive, diuretice, antiinflamatoare, detoxifiante.

Sfecla roșie este un aliment complex, ideal pentru menţinerea sănătăţii, întrucât conţine majoritatea substanţelor de care are nevoie organismul. Conţinutul biochimic indică prezenţa unei mari bogăţii de vitamine (C, A, complexul B - inclusiv acidul folic, E, K, PP). Eficiente în terapia medicală sunt substanţele antioxidante, saponinele, fibrele alimentare, nitraţii naturali, antocianii, colorantul roşu din grupa betaninei, precum şi sărurile minerale de K, Fe, P, Mg, Mn, Cu, dar şi mult iod. Valoarea energetică este redusă (38 kcal/100 g), cu lipsă de grăsimi şi colesterol.

Accesări: 624

Citește mai departe:Sfecla roșie, păstârnacul și ridichile în fitoterapie

Fructele oleaginoase, adevărate rezervoare de sănătate

Pentru un corp sănătos și un aspect plăcut, alimentația echilibrată și corectă are un rol deoseobit, alături de mișcare și somn. În fiecare anotimp trebuie să consumăm zilnic în mod echilibrat glucide, lipide și proteine. Sunt recomandate cinci mese zilnic, trei mese prin­cipale (mic dejun, prânz și cină) și două gustări între acestea. Gustările sunt re­pre­zentate de fructe proaspete și niciodată nu trebuie să neglijăm semințele olea­gi­noa­se din alimentația noastră.

Accesări: 680

Citește mai departe:Fructele oleaginoase, adevărate rezervoare de sănătate

Rolul legumelor cu frunze verzi în alimentație

Continuăm azi seria de articole dedicate rolului legumelor cu frunze verzi în fitoterapie și alimentație, prezentându-vă trei dintre plantele legumicole cele mai cunoscute: pătrunjelul de frunze, spanacul și salata verde.

Plantă bianuală, alimentară, condimentară și medicinală, pătrunjelul este o colecție veritabilă de vitamine, predominând vitamina C (de 4 ori mai mult decât în portocale), vitamina A şi vitamina B12 (cu mare importanţă în prevenirea cancerelor, a unor boli cerebrale, în fertilitate şi la menţinerea sarcinii). Frunzele mai conţin clorofilă şi carotenoizi, proteine (100 g frunze depăşeşte conţinutul proteic din două ouă), histidină - un aminoacid care frânează dezvoltarea tumorilor, enzime, un colorant numit apeină (glicozid al apigeninei), ulei eteric cu cuma­rine şi săruri minerale (Fe, Ca, K, P, Mg, Cu, I).

Accesări: 718

Citește mai departe:Rolul legumelor cu frunze verzi în alimentație

Arhiepiscopia Bucurestilor

Top Desktop version