Arhiepiscopia Bucurestilor

Switch to desktop Register Login

Patriarhia Română

Pe 4 februarie 2013, s-au împlinit 88 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române. La 4 februarie 1925, Sfântul Sinod a hotărât înfiinţarea Patriarhiei Ortodoxe Române, mitropolitul primat Miron Cristea devenind „arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Ungrovlahiei şi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române“. Legea pentru înfiinţarea Patriarhiei a fost promulgată la data de 25 februarie 1925, iar la 1 noiembrie 1925 a avut loc întronizarea primului patriarh, Miron Cristea.

Accesări: 1771

Citește mai departe:Patriarhia Română

Ziarul Lumina

Ziarul Lumina a apărut ca o necesitate, o alternativă la ceea ce piaţa media oferea în anii 2004-2005. Aceasta deoarece presa românească a intrat în declin poate de la începuturile 'libertăţii' ei. După 1990 au apărut numeroase ziare, posturi de televiziune sau radio, însă, din dorinţa de a obţine o cât mai bună 'cotă de piaţă', locul ştirilor adevărate, utile, a fost luat de textele agresive, de non-ştiri, paginile ziarelor fiind pline de violenţă şi nonvalori.

În acest context, dar şi din dorinţa de a informa corect cititorii, un grup de oameni entuziaşti, de creştini adevăraţi, între care amintim pe regretatul Florin Zamfirescu, directorul fondator al ziarului, a pus bazele 'Ziarului Lumina'. Un ziar care îşi propunea să facă 'linişte' în acea lume a informaţiilor agresive, să reaşeze la locul lor valorile ce păreau a fi pierdute şi să arate că se poate face presă prin cultivarea valorilor şi a responsabilităţii civice.

Accesări: 1691

Citește mai departe:Ziarul Lumina

Radio Trinitas

Radio TRINITAS este în prezent postul de radio al Patriarhiei Române şi contribuie la susţinerea activităţii cultural-misionare a Bisericii Ortodoxe Române. Radio TRINITAS este primul post de radio ortodox înfiinţat în ţara noastră şi, în momentul de faţă, este cea mai importantă instituţie media a Patriarhiei Române. Radio TRINITAS a fost înfiinţat în anul 1996, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a înţeles necesitatea existenţei unui astfel de mijloc misionar la sfârşitul secolului al XX-lea. Actul de naştere al postului de radio TRINITAS este licenţa de emisie nr. R216 obţinută în data de 9 iulie 1996, în urma şedinţei Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Accesări: 1697

Citește mai departe:Radio Trinitas

Agenția de știri Basilica

Agenţia de Ştiri BASILICA a Patriarhiei Române are rolul de a prezenta, sub forma ştirilor şi a documentelor de presă, instituţiile, activităţile şi atitudinile Bisericii Ortodoxe Române în diferitele probleme actuale. Selecţionarea şi sistematizarea ştirilor se face în concordanţă cu principiile moralei creştine şi cu normele deontologiei jurnalistice. Agenţia de Ştiri îşi întemeiază lucrarea pe vocaţia originară a Bisericii de a transmite lumii Vestea cea Bună a mântuirii în Hristos. Într-o societate dominată de comunicare, de supra-informare, supra-producţie şi ispita supra-consumului, informaţia religioasă are rolul de a reaminti oamenilor că pot deveni mai buni şi pot fi mai fericiţi nu doar prin multiplicarea volumului de informaţii ci, mai degrabă, prin asumarea unui discernământ informaţional din care să înţeleagă modul cum se îmbină în derularea faptelor de viaţă prezenţa harului divin şi libertatea umană.

Accesări: 1680

Citește mai departe:Agenția de știri Basilica

Televiziunea Trinitas

Prin intermediul acestei televiziuni cultural-religioase, Patriarhia Română informează opinia publică despre evenimentele bisericeşti, lucrarea pastoral-misionară, socială, educaţională şi culturală a Bisericii, aducând în atenţia publicului istoria, cultura şi tezaurul de credinţă şi spiritualitate creştină românească în context european.

De ce a fost înfiinţată Televiziunea TRINITAS?

1. Participarea la Sfânta Liturghie nu este deplină în absenţa componentei vizuale. Ritualurile liturgice, pictura bisericilor, estetica obiectelor folosite la slujbe, toate acestea cer şi o reflectare vizuală a evenimentului religios din Biserica Ortodoxă – ceea ce se poate realiza doar prin intermediul televiziunii. În mod special reţinem că am primit numeroase solicitări din partea credincioşilor de la oraş şi de la sat pentru înfiinţarea unei televiziuni a Bisericii care să facă accesibilă participarea la slujbe şi pentru cei bolnavi, imobilizaţi la pat sau bătrâni.

Accesări: 1610

Citește mai departe:Televiziunea Trinitas

Arhiepiscopia Bucurestilor

Top Desktop version