Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită la Academia Română | Patriarhia Română a fost reprezentată de PS Varlaam

Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, la Academia Română a avut loc luni Simpozionul „Cultura  română  la  ceas  aniversar – Centenarul  Marii  Uniri“. Delegatul Patriarhului României la la simpozion a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, informează basilica.ro.

Evenimentul a fost deschis de Acad. Cristian Hera, Preşedintele Academiei Române. În cuvântul său a „salutat iniţiativa sărbătoririi acestei zile“ şi a „punctat faptul că mai mulţi reprezentanţi ai elitei intelectuale au militat pentru crearea unei instituţii destinate Limbii şi Culturii istoriei naţionale“ a relatat de la faţa locului pentru Radio Trinitas, Angelica Biruţă.

Mesajul din partea Preşedinţiei Române a fost transmis de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.

În cadrul manifestării au fost susţinute următoarele alocuţiuni: 

  • Cultura, liant al Marii Uniri – Lucian Romaşcanu, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale;
  • Ceva despre „naţionalism ” la Centenar – Acad. Răzvan Theodorescu, Preşedintele Secţiei de arte, arhitectură şi audiovizual al Academiei Române;
  • Cultura română şi istoria naţională – Acad. Ioan-Aurel Pop;
  • Epopeea spirituală a românilor – Acad. Nicolae Breban;
  • Eminescu la Centenarul Marii Uniri – Mihai Cimpoi, Membru de onoare al Academiei Române;
  • Literatura şi cultura română în faţa Centenarului – Prof. Aurelian Mircea Martin, Membru corespondent al Academiei Române.

Evenimentul a fost însoțit de un moment artistic susținut de actorii Dorel Vişan și Ortansa Stănescu și de violoncelistul și compozitorul Eugen Doga, membru al Academiei de Științe a Moldovei.

În continuare, la ora 13:00, Sala „Theodor Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române a găzduit vernisajul expoziţiei: „Mihai Eminescu, reper al spiritualităţii române“, realizată de Cabinetul de Manuscrise și Carte Rară.

În cadrul acestui eveniment a fost lansată ediția facsimilată a „Slujebnicului arhieresc al Mitropolitului Ștefan al Ungrovlahiei“, după manuscrisul românesc nr. 1790 din colecțiile Bibliotecii Academiei Române.

Cartea apare sub coordonarea doamnei Gabriela Dumitrescu și beneficiază de prefața acad. Răzvan Theodorescu.