Arhiepiscopia Bucurestilor

Switch to desktop Register Login

Sfântul Spiridon cinstit în Catedrala mitropolitană din București. Ceremonialul liturgic a fost prezidat de PS Timotei Prahoveanul

Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon-Nou din Capitală și-a cinstit marți ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de clerici.

 

Numeroși credincioși bucureșteni s-au rugat Sfântului Ierarh Spiridon și au adus cinstire unui fragment din sfintele sale moaște care a fost așezat într-un baldachin amenajat în curtea Catedralei Sfântul Spiridon, informează basilica.ro.

 

 

În cuvântul rostit după citirea textului evanghelic, Preasfinția Sa a evidențiat faptele minunate săvârșite de Sfântul Ierarh Spiridon, pornind de la troparul acestuia:

 

Soborului celui dintâi te-ai arătat apărător şi de minuni făcător, de Dumnezeu purtătorule Sfinte Spiridon, părintele nostru. Pentru aceasta cu femeia cea moartă în groapă tu ai vorbit şi şarpele în aur l-ai prefăcut. Şi când ai cântat sfintele rugăciuni, îngeri ai avut împreună cu tine slujind, preasfinţite.

 

Ierarhul a explicat că femeia cea moartă despre care amintește troparul era chiar fiica sfântului, căruia el i s-a adresat, moartă fiind, și a aflat despre locul în care lăsase anumite bunuri care i-au fost încredințate.

 

De asemenea, Sfântul Spiridon a prefăcut prin rugăciune șarpele din grădina sa în aur cu scopul de a-l oferi unei persoane ce avea nevoie pentru a-și plăti o datorie, iar după ce acesta i-a returnat aurul, sfântul l-a făcut din nou vietate.

 

Prin minunea prefacerii unui șarpe în aur, sfântul a arătat că toate cele prețioase din lumea aceasta trebuie folosite doar pentru lucruri importante, a spus PS Timotei.

 

 

În a doua parte a predicii, Părintele Episcop a evidențiat activitatea pastorală a Sfântului Ierarh Spiridon în eparhia Trimitundei, unde amintirea lui a rămas întotdeauna vie.

 

El îi reprezintă pe acei păstori buni care i-au iubit pe păstoriții lor, pe credincioși și care s-au străduit permanent să îi ajute, a precizat ierarhul.

 

Totodată, PS Timotei Prahoveanul a subliniat și contribuția sfântului în formularea învățăturii de credință despre Sfânta Treime la Primul Sinod Ecumenic și minunea pe care a făcut-o în acest context, despărțind o cărămidă în cele trei elemente din care a fost alcătuită: pământ, apă și foc.

 

În continuare, Preasfinția Sa le-a spus credincioșilor prezenți în Catedrala Mitropolitană despre cinstirea de care se bucură Sfântul Spiridon în insula Corfu, unde se află moaștele sale încă din secolul XVI.

 

Ierarhul a precizat că în acest oraș din Grecia au loc în decursul anului patru procesiuni cu sfintele sale moaște, amintind de binefacerile pe care Sfântul Spiridon le-a făcut față de locuitorii acestei cetăți în diferite situații.

 

Preasfinția Sa și-a încheiat omilia cu o rugăciune către Sfântul Spiridon:

Îl rugăm să ne ocrotească pe toți, să ne dăruiască puterea de a înțelege tainele credinței așa cum le-a înțeles el în vremea când a păstorit, bucurându-se de prietenia cu Dumnezeu și cu sfinții bineplăcuți Lui. Amin.

 

În cadrul slujbei oficiate în Catedrala Sfântul Spiridon PS Timotei Prahoveanul a oficiat două hirotonii. Teologul Ștefan Radu Vlad a fost hirotonit diacon, iar diaconul Constantin Dochița a fost hirotonit preot.

Arhiepiscopia Bucurestilor

Top Desktop version