PS Timotei Prahoveanul prezent la hramul Paraclisului patriarhal din Parohia bucureșteană Parc Domenii

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a slujit miercuri în Parohia Parc Domenii din Capitală cu prilejul hramului Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, paraclis patriarhal, informează basilica.ro.

Numeroși credincioși au luat parte la sărbătoarea parohiei bucureștene. În cadrul ceremonialului liturgic, ierarhul a rostit o predică referitoare la rolul și importanța pe care o au puterile cerești în viața creștinului.

În prima parte a omiliei, PS Timotei a vorbit despre cinstirea îngerilor.

Sfinții îngeri și căpeteniile lor cinstiți în această zi de 8 noiembrie sunt de fapt permanent cinstiți de Biserică, pentru că la toate slujbele le cerem ajutorul. Noi cerem permanent «înger bun, credincios, îndreptător, păzitor sufletelor și trupurilor noastre», a spus ierarhul conform Trinitas TV.

Preasfinția Sa a enumerat mai multe momente în care sfinții îngeri sunt amintiți în cadrul ceremonialului liturgic. Ierarhul a explicat că în timpul cântării heruvimice preotul sau ierarhul se roagă lui Dumnezeu să-l ajute să devină asemenea heruvimilor care neîncetat îl laudă pe Dumnezeu, dar mai ales se roagă ca îngerii să slujească împreună cu el.

Din soborul slujitor la Sfânta Liturghie au făcut parte Pr. paroh Gabriel Cazacu și Pr. Florin Marica, consilier patriarhal.

În continuare, PS Timotei a amintit de prezența îngerilor în scrierile Sfintei Scripturi de la Cartea Facerea și până la Apocalipsă, ca trimiși ai lui Dumnezeu, soli, vestitori ai voii Lui.

Îngerii au misiunea de a ne apropia de Dumnezeu și de a ne învăța și pe noi să fim asemenea lor. Dar așa cum avem un înger păzitor de la Sfântul Botez, îl avem lângă noi și pe potrivnicul binelui, pe îngerul cel rău, care dorește pierderea noastră, a avertizat ierarhul.

Făcând referire la textul evanghelic citit în cadrul Sfintei Liturghii (Luca 11: 9-13), Preasfinția Sa a spus că marea bucurie a slujitorilor Bisericii și a tuturor fiilor credincioși ai acesteia, este a ști că numele lor se scriu în ceruri.

La final, PS Timotei Prahoveanul a evidențiat cât de importantă este asemănarea sau urmarea îngerilor.

Dacă venim la Biserică îndemnați de îngerul cel bun, păzitor al vieții noastre, dacă suntem atenți la Liturghie, ne rugăm cu toată inima nu-i deranjăm pe alții și cinstim sfintele slujbe ne asemănăm îngerilor celor buni, care neîncetat îl slăvesc pe Dumnezeu, a adăugat PS Timotei.

Biserica Parc Domenii îmbină stilul brâncovenesc, având coloane la intrare, cu cel bizantin, vizibil în mozaicurile şi planul de cruce greacă centrată, arhitectura înaltă şi spaţioasă.

Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil a Parohiei Parc Domenii din Capitală mai este cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Cașin sau Biserica Mănăstirii Cașin datorită străzii adiacente locașului de cult care poartă numele localități Mănăstirea Cașin din județul Bacău unde s-au purtat mai multe lupte în Primul Război Mondial.

Începând cu anul 2007, biserica Parohiei Parc Domenii a fost ridicată, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la rangul de Paraclis patriarhal.