PS Varlaam vizită în Vicariatul Ortodox Ucrainian. Ierarhul a liturghisit la hramul Mănăstirii din Ruscova

PS Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Nașterea Sfântului Ion Botezătorul din satul Ruscova în 7 iulie 2017 (după calendarul neîndreptat), împreună cu un sobor de 25 slujitori, informează basilica.ro.

Episcopul vicar patriarhal a fost însoțit de Arhim. Clement Haralam, Eclesiarhul Catedralei Patriarhale, Arhim. Veniamin Goreanu, Consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod, şi Arhid. Dumitru Ojog, Secretarul Părintelui Episcop.

La eveniment au participat numeroși credincioși, printre aceştia numărându-se şi primarul comunei maramureşene Ruscova.

În cuvântul rostit, ierarhul vorbit despre personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul, despre rolul său unic de Înaintemergător al Domnului descoperit de Dumnezeu prin prorocul Maleahi.

Mai departe, PS Varlaam a subliniat faptul că vieţuirea Sfântului Ioan în pustiu îl face promotor al monahismului creștin şi l-a admirat pe sfânt pentru curajul extraordinar de a condamna inechitățile și nedreptățile din societatea vremii sale.

Credincioşii prezenţi au fost felicitaţi părinteşte de Episcopul vicar patriarhal pentru jertfelnicia şi credinţa lor. Totodată, Părintele Episcop a apreciat şi s-a bucurat de prezenţa tinerilor îmbrăcaţi în costume populare.

Preasfinţia Sa a felicitat şi obștea monahală pentru lucrările la corpul de chilii și lucrarea misionară desfășurată în cadrul Vicariatului.

De asemenea, a transmis binecuvântarea Patriarhului Daniel pentru întreaga activitate a Preacuviosului Părinte Ignatie care a fost ridicat, pentru merite deosebite, la rangul de protosinghel.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele vicar Ioan Pițura a mulțumit Patriarhului României pentru delegarea PS Varlaam Ploieșteanul și a Părinților Arhimandriți, precum și tuturor clericilor și credincioșilor care au participat la acest moment deosebit din viața acestei mănăstiri.

În program a fost cuprinsă și vizitarea șantierului noii biserici parohiale din Ruscova.

Vicariatul Ortodox Ucrainean din România este o unitate bisericească administrativă cu regim special misionar-pastoral care are rolul de a coordona viața spirituală a credincioșilor ortodocși ucraineni din România. El este subordonat direct Patriarhiei Române. În prezent, Vicariatul își are sediul în orașul Sighetu Marmației (județul Maramureș).