Arhiepiscopia Bucurestilor

Switch to desktop Register Login

Sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur la Paraclisul Catedralei Naționale | PS Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat luni Sfânta Liturghie în altarul de vară al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, în ziua în care locașul și-a serbat unul dintre ocrotitori, pe Sfântul Ioan Gură de Aur, informează basilica.ro.

 

 

Numeroși credincioși s-au aflat la Paraclisul din apropierea viitoarei Catedrale Naționale pentru a-l cinsti pe Sfântul Ioan Hrisostom și a se închina moaștelor sale, dar și celor ale Sfântului Apostol Andrei, care au fost aduse de la Reședința patriarhală.

 

În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a subliniat calitățile spirituale și viața sfântă a marelui ierarh, și a amintit că Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut în locul unde pentru întâia oară ucenicii Domnului s-au numit creștini, în Siria.

 

Ierarhul a mai precizat că în timpul vieții, Sfântul Ioan era asemănat cu Sfântul Apostol Pavel pentru talentul oratoric. O femeie credincioasă care îi asculta predicile a spus despre el că are gura și vorbele de aur, de unde i-a și rămas numirea Gură de Aur, sau Hrisostom.

 

Învățăm de la Sfântul Ioan Gură de Aur că păstorii de suflete trebuie să slujească până la capăt lui Hristos, iar iertarea pe care sfântul a propovăduit-o mereu este singura scăpare într-o lume aflată mereu în tulburare.

 

Dar cea mai importantă faptă pe care trebuie să o facă păstorii de suflete, și la care trebuie să participe păstoriții lor, este Sfânta Liturghie, a adăugat spre finalul omiliei rostite, PS Timotei Prahoveanul.

 

Programul liturgic a început în jurul orei 8:00 cu Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur, și slujba Ceasurilor, după care a continuat cu ceremonialul liturgic.

 

Duminică seara, slujba de priveghere în cinstea Sfântului Ioan Gură de Aur a fost oficiată de PS Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal.

Arhiepiscopia Bucurestilor

Top Desktop version