Arhiepiscopia Bucurestilor

Switch to desktop Register Login

Ultimul volum din seria Florilegii Hrisostomice

La Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a apărut recent cel de-al cincilea volum al seriei Florilegii Hrisostomice intitulat „Despre patimi și virtuți”. Odată cu această apariție, seria amintită își încheie ciclul început în cursul anului 2014. Reamintim pe această cale că primele patru volume al seriei Florilegii Hrisostomice au fost dedicate următoarelor teme: vol. I – „Despre familia creștină”; vol. II – „Despre comportamentul creștinului în biserică și societate”; vol. III – „Despre citirea Sfintei Scripturi”; vol. IV – „Despre suferință și vindecare”. 

 

În ceea ce privește tematica volumului de față, aceasta cuprinde o varietate de citate despre lupta împotriva patimilor și despre cultivarea virtuților creștine, teme pe care Sfântul Ioan Gură de Aur le-a tratat pe larg în scrierile sale. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel afirmă, în Binecuvântarea de la începutul lucrării: „Pe măsură ce luăm decizii potrivite sau eronate, mintea noastră înclină din ce în ce mai mult în direcția respectivă și devine mai curată, mai duhovnicească, dacă luăm hotărârile alături de Dumnezeu sau, din contră, mai pătimașă, dacă dorim numai să ne facem voia proprie. Iubirea de averi, lăcomia pântecelui, desfrânarea, trândăvia, mândria – toate aceste patimi au la bază alegeri greșite în care omul persistă chiar dacă observă uneori că nu merge în direcția potrivită. La fel, bunătatea, blândețea, iubirea de aproapele, hărnicia, ascultarea, înfrânarea sunt rodul unor alegeri potrivite, care decurg unele din altele pe măsură ce discernământul nostru interior sporește. Vorbind despre virtute, Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune: «Virtutea are atât de mare putere, că iese cu mult mai strălucitoare, chiar când se întâmplă să i se ducă război. Nimic nu-i mai tare, nimic mai puternic ca virtutea; nu pentru că prin ea însăși are atâta putere, ci pentru că omul virtuos se bucură și de ajutorul cel de sus, iar cel care se bucură de ajutorul cel de sus, cel care-i învrednicit de acest ajutor, este mai puternic decât toți; este nebiruit, nedoborât, nu numai de vicleniile oamenilor, dar nici de uneltirile diavolului» .

Lucrarea poate fi achiziționată în librăriile şi magazinele de cărţi şi obiecte bisericeşti ale Serviciului Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Sectorul cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Bucureştilor

Arhiepiscopia Bucurestilor

Top Desktop version