Arhiepiscopia Bucurestilor

Switch to desktop Register Login

Parohia "Adormirea Maicii Domnului" - Malaxa

Adresa: strada Nicolae Roşu, nr. 41, Sector 3,

Protoieria Sector 3 Capitală

Hram : Adormirea Maicii Domnului; Sfântul Ierarh Nicolae

Preot paroh: Pr. Mugurel Cojocaru

Tel. : 0723.287.607, 0726.643.525

Cont IBAN : RO18RNCB0079113879870001

Banca: BCR Titan Sector 3

  

Istoricul parohiei

 

Parohia Adormirea Maicii Domnului-Malaxa este o parohie nouă, înființată începând cu data de 01 ianuarie 2010, fiind desprinsă din vechea Parohie, Sfântul Nicolae-Malaxa, din rațiuni practice și pastoral misionare.

 

Parohia se întinde aproximativ jumătate din cartierul 23 August, situat în partea de Est a orașului București. În acest cartier alcătuit numai din case modeste, locuiesc foștii muncitori ai Uzinelor 23 August și Republica, marea lor majoritate aduși aici după anii 1950 din zona Bărăganului, Ialomița. Oameni simpli dar buni creștini și cu frica lui Dumnezeu.

 

În anul 1991 s-au început lucrările la noua biserică, mărindu-se o fundație mai veche, din anii 1953-1954, pe terenul donat de doi foști ofițeri ai Armatei Române, colonelul Costel Rădulescu și maiorul Mircea Negoescu( pe atunci prim epitrop al Parohiei Sfântul Nicolae-Malaxa).

 

Lucrările de ridicare a locașului de cult s-au desfășurat anevoios, într-o periodă de tranziție și de schimbări prin care a trecut întreaga societate românească după evenimentele din 1989, prin jertfa materială a modeștilor enoriași ai parohiei, dar cu mare dragoste de Dumnezue și de Biserica Sa.

 

Biserica este amplasată într-o zonă liniștită cu case și impresionează încă de la primul contact prin desfășurarea sa arhitecturală deosebită.

 

Pridvorul este deschis și este format dintr-o boltă circulară iar impresia de monumentalitate este amplificată prin amplasare la intrare a unui ansamblu simetric de scări ce conferă bisericii o notă de originalitate.

 

La proiectarea sfântului locaș arhitectul a ținut cont de amplasarea ferestreloe pentru obținerea unei iluminări naturale cât mai eficiente fără ca spațiile picturale să sufere în acest sens.

 

La construcția bisericii s-au folosit beton pe o structură de rezistență din fier beton și cărămidă. Acoperișul este realizat din tablă.

 

Planul bisericii este în formă de cruce, treflată, având o lungime maximă de 29m, lățimea de 15m și înălțimea de 20,5m la turla de pe naos.

 

Biserica se compune din altar, naos cu cele două abside laterale și turla, pronaosul sub formă de navă cu o boltă semicilindrică și cu un cafas sub formă de balcon.

 

Biserica în exterior este finisată în interior iar începând cu luna aprilie 2009, au fost demarate, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, lucrările de pictură din nou în tehnica a fresco.

 

Comisia Națională de Pictură Bisericească a propus iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a aprobat ca lucrarea de pictare a bisericii să fie încredințată tânărului și talentatului pictor Băluț Cătălin.

 

Biserica, prin constituția sa arhitecturală, se încadrează în stilul arhitectural al locașurilor de cult ortodoxe, având o distribuție a spațiilor interioare care respectă canoanele bisericești.

Arhiepiscopia Bucurestilor

Top Desktop version