Arhiepiscopia Bucurestilor

Switch to desktop Register Login

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Titan

Adresa: B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 21A, sector 3, Protoieria 3 Capitală, București

Cont bancar: CONT IBAN RO57 RZBR 0000 0600 0520 4581, deschis la  Raiffeisen Bank, sucursala Piața Victoriei

Biserica nu este monument istoric.

Preot paroh Nicolae FIERARU; Preot coslujitor Ștefan ZARĂ

Contact: - Pr. Nicolae Fieraru - 0724557100; Pr. Ștefan Zară - 0722691506

             - Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Site: http://biserica_adormirea_maicii_domnului_titan.crestinortodox.ro/

 

 Scurt istoric:

 

Data sfințirii locului în vederea construcției sfântului locaș a fost 23 martie 2004. La slujba de sfințire a participat Preasfinţia Sa, Preasfințitul Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor, Varsanufie Prahoveanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, alături de cei doi preoți, care aveau să slujească în această biserică, părintele Fieraru Nicolae și părintele Căprioru Dragoș Florin. 

 

Demersurile obținerea autorizației de construire au început în anul 2003.

 

Pentru ca lucrurile să meargă mai repede, cei doi preoți au împărțit sarcinile între ei, alcătuind foarte repede dosarul pentru obținerea autorizației de construire. Aceasta s-a obținut  cu multă greutate, fiind emisă cu nr. 1327 din data de 16.12.2003 de către Primăria Sectorului 3. Apoi, cei doi preoți au făcut demersuri către Centrul Eparhial în vederea înființării unei noi parohii în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 


Astfel că în Permanența Consiliului Eparhial din data de 23.06.2004, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, a fost aprobată înființarea noii parohii și numirea celor doi preoți: preot paroh Fieraru Nicolae și preot coslujitor Căprioru Dragoș Florin, prin Temei nr. 4314 din 01.07.2004. A fost instalat de îndată un cort de armata, în care au fost ținute primele slujbe.

 

La sfârșitul lunii mai a anului 2005 au fost începute lucrările de construire a bisericii. Proiectantul bisericii a fost domnul Florea Voicu, arhitect al Arhiepiscopiei Bucureștilor, iar inginerul de rezistență al bisericii a fost domnul Rușcă Vasile – ”omul lui Dumnezeu”. 

 

Construcția bisericii s-a încheiat la data de  15 noiembrie 2007. De menționat că pe data de 19 noiembrie 2005 a fost finalizat demisolul bisericii, după această dată slujbele ținându-se în acest spațiu, în timp ce deasupra s-au continuat lucrările la construcția bisericii.

 

Din luna noiembrie 2005 până în luna noiembrie 2013 la biserica s-au efectuat multe alte lucrări, precum: 

-montarea sistemului de încălzire a demisolului cu centrală proprie; 

-trecerea de la curent monofazat la curent trifazat; 

-au fost montate  geamuri de tip termopan cu profil din PVC; 

-demisolul a fost dotat cu sistem de sonorizare interior și exterior cu o putere de 200 W; 

-de asemenea au fost instalate două aparate de aer condiționat; 

-biserica este prevăzuta cu sistem antiefracție compus din alarmă cu senzori de prezență și sistem de supraveghere video; 

-aleea care duce spre biserică a fost acoperită cu pavele din piatră; 

-biserica a fost acoperită cu tabla de cupru de 0,5 mm; 

-exteriorul bisericii a fost tencuit și zugrăvit cu vopsea decorativă; 

-biserica a fost electrificată, toate cablurile și firele fiind părți ascunse în cărămidă și tencuială; 

-pe turlă a fost montată o cruce din crom, care cântărește 100 de kg;

-din anul 2011 și până acum sunt în derulare lucrările de pictură din nou în tehnica frescă.

 

Lăcașul de cult este construit din beton și cărămidă plină de la Siceram Sighișoara, având 8 piloni de susținere de formă dreptunghiulară cu latura de 80 cm. Zidurile bisericii au o grosime de 50 cm, iar amprenta la sol este de 180 mp.

 

Biserica este construită în plan de navă cu pridvor deschis, cu următoarele părți componente: demisolul, pridvorul, pronaosul, naosul și Sfântul Altar. Demisolul se întinde pe o suprafață de 180 de mp. Are o lățime de opt metri, înălțime de 2,80 m; este prevăzut cu un oficiu și este amenajat pentru săvârșirea sfintelor slujbe, având pronaos, naos și altar. Accesul se face direct din exterior.

 

Intrarea în biserică se face cu ajutorul treptelor din beton. Pridvorul este deschis, cu o boltă semisferică, sprijinită pe două coloane foarte solide. Pronaosul este sprijinit pe patru stâlpi și are două ferestre mari. Are o lățime de 8,5 m și o înălțime de 11 m cu o boltă semisferică de 6 m lățime.

 

Naosul este susținut de patru stâlpi cu arce din beton armat și este luminat de două ferestre mari în partea inferioară, și în partea superioară de alte două ferestre medii în părțile de nord și de sud. Biserica are o turlă octogonală deasupra naosului, înaltă de 20 m și prevăzută cu opt ferestre. Între naos și catapeteasmă avem o solee. Altarul este luminat printr-o fereastră. Tavanul altarului este în forma de arc de cerc, iar deasupra geamului are formă de semisferă. 

 

La ridicarea acestei biserici s-au ostenit oameni deosebiți: Sindie Cristian sponsorul principal al bisericii, Cvaci Remus, director general în Inspecția în Construcții a Capitalei, Popescu Mihai, inspector general în construcții al județului Ilfov, inginerii Paul, Gabriel și Tudor, electricianul Dorel Stamate ș.a. 

Arhiepiscopia Bucurestilor

Top Desktop version