Arhiepiscopia Bucurestilor

Switch to desktop Register Login

Biserica Parohiei Dumitru Apostol

Localizare:  Parohia Dumitru Apostol este situată pe Centura de Vest a Municipiului Ploieşti, la intersecţia drumurilor Bucureşti – Băneasa cu Bucureşti – Buftea.

Hramul Bisericii: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Adresa: Strada Trestioarei, numărul 21, Cartier Dumitru Apostol, Ploieşti

Preot paroh: Colotelo Andrei, tel: 0722210777

Cod Iban: R79CECEPH0136RON0231179

Banca: Cec Bank, Ploieşti

 

 

Scurt istoric

 

Istoricul parohiei este strâns legat de perioada vitregă prin care a trecut această comunitate, cu o existenţă relativ recentă, după al doilea război mondial: dacă în timpul războiului această aşezare adăpostea baza antiaeriană menită să apere oraşul (în special Rafinăria Brazi) de bombardierele inamice, în timpul regimului comunist existenţa ei se afla sub semnul întrebării, fiind propusă pentru transformarea în teren agricol.

 

Prima atestare documentară a Parohiei este din anul 1945, când s-a înregistrat la Tribunalul Prahova actul de vânzare – cumpărare a terenului în suprafaţă de 1500 mp, de la numita Maria Cărbunescu din Ploieşti. Pe acest teren se găsea o casă din chirpici, care ulterior va fi modificată şi transformată în Capela cu hramul Sf. Împăraţi Constantin şi Elena. 

 

În această perioadă, preot paroh era Pr. Aristide Cucu, cel care a realizat aceste lucrări.

 

Lucrările cele mai de seamă asupra lăcaşului de cult s-au executat între anii 1982 – 1987, de către Părintele Furtună Vasile, preot slujitor şi paroh între anii 1976 – 1990. Acesta a zidit absida stângă, pridvorul, turla bisericii, îngrijindu-se de asemenea şi de realizarea picturii. 

 

Sfinţirea bisericii a fost săvârşită într-o zi plină de lumină, la 13 noiembrie 1987, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Vicar Roman Ialomiţeanul, înconjurat de un distins sobor de preoţi. 

 

În anul 2003 au fost începute lucrările de zidire la noua clopotniţă, de către Pr. paroh  Iancu Visarion, lucrări finalizate în anul 2006, prin râvna şi dragostea enoriaşilor, paroh fiind Pr. Azoiţei Ionuţ. 

 

În perioada 2004-2011, au avut loc la parohie, următoarele lucrări:

 

turnarea şapei armate şi hidroizolate în tot interiorul bisericii şi achiziţionarea mochetei pentru întreg locaşul de cult, refacerea ferestrelor bisericii prin înlocuirea lor cu ferestre pvc cu geam termopan, montarea a două uşi de stejar la intrare şi în sf. altar, montarea unui sistem de alarmă, recondiţionarea tablei de pe acoperişul locaşului de cult şi înlocuirea burlanelor vechi şi uzate cu unele noi, împrejmuirea cimitirului cu gard de beton pe o lungime de 300 metri.

 

Prin demersuri iniţiate şi coordonate de către pr. Ionuţ Azoiţei, parohia Dumitru Apostol a dobândit în instanţă dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile deţinute, pentru care nu existau acte: clopotniţă, cimitir, teren în suprafaţă de 500 metri pătraţi situat în curtea parohială, teren în suprafaţă de 2000 metri pătraţi, situat pe raza parohiei.  

 

Prin grija preotului paroh au fost achiziţionate obiecte de cult noi: sfinte vase, veşminte preoţeşti, icoane praznicale, un policandru, dvere, epitafuri, prapuri, acoperăminte pentru Sf. Masă, cărţi de cult,etc., şi au fost confecţionate: iconostasul, axioniţa, stranele şi tronul arhieresc. 

 

Deoarece actualul locaş de cult al Parohiei Dumitru Apostol nu mai corespunde nevoilor parohiei, la iniţiativa preotului paroh Azoiţei Ionuţ, a fost întocmit proiectul pentru o nouă biserică cu hramurile: Acoperământul Maicii Domnului şi Sfinţii Martiri Brâncoveni.

 

Pe data de 19 iunie 2011 parohia a fost vizitată de către Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi cu acest prilej a fost pusă piatra de temelie a viitoarei biserici.

Arhiepiscopia Bucurestilor

Top Desktop version