Arhiepiscopia Bucurestilor

Switch to desktop Register Login

Parohia Sinaia II

Adresa: Str. Calea Bucureşti, nr. 46-48, oraş Sinaia, jud. Prahova

Protoieria Câmpina

Hramul: Sfântul Apostol Andrei

Paroh: Pr. Florin Vasile Rotar

Tel/Fax: 0244 310.186, 0732 136.413

Cod IBAN RO73 BRDE 300S V194 2167 3000

Banca: BRD Sucursala Buşteni

 

 

Istoric

 

Parohia Sinaia II este situată în partea de sud a oraşului Sinaia şi este formată din două cartiere de blocuri (cartierul Izvor şi cartierul Platoul Izvor). Parohia a fost înfiinţată în anul 1992 la cererea credincioşilor din această parte a oraşului şi la insistenţele preotului Liviu Rotar, care la acea vreme slujea ca preot II la Parohia Sfântul Ilie Tezviteanul din Sinaia.

 

După înfiinţarea parohiei, au fost făcute toate demersurile pentru identificarea şi obţinerea terenului pe care să se poată construi noua biserică parohială. În anul 1995, luna mai, s-a încheiat între Primăria oraşului Sinaia şi Parohie, procesul verbal de punere în posesie a terenului situat pe strada Calea Bucureşti nr. 46-48 în suprafaţă de 3570 m2. Tot în acest an s-a întocmit proiectul viitorului locaş de cult, s-a obţinut Autorizaţia de Construcţie, s-a săpat fundaţia, iar cu binecuvântarea Fericitului întru pomenire patriarh Teoctist, a fost pusă piatra de temelie de către Preasfinţitul episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor Teodosie Snagoveanul, însoţit fiind de Preacucernicul Părinte Costică Dumitru, Protoiereu al Protoieriei Câmpina şi de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Din cauza greutăţilor financiare construcţia acestei biserici a stagnat iar în anul 1998, preotul Paroh Liviu Rotar a cerut Înalta Binecuvântare pentru a construi o bisericuţă de lemn în care să se poată sluji până la construirea celei mari. În luna septembrie a aceluiaşi an a fost începută construcţia bisericii de lemn, iar în luna noiembrie, mai exact în ziua Prăznuirii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, biserica a fost târnosită de către Preasfinţitul Părinte Teodosie Snagoveanul, însoţit de un însemnat sobor de preoţi şi diaconi.

 

Biserica era o construcţie care îmbina stilurile maramureşean şi moldovenesc, având o turlă principală şi două turle mici. Dimensiunile acestui Sfânt Lăcaş nu erau deloc mici, având o suprafaţă construită de aproximativ 220 m2. Acest Sfânt Locaş a deservit nevoile religioase ale credincioşilor vreme de opt ani. În anul 2005, la cererea credincioşilor, a mai fost înfiinţat un post de diacon, iar în acest post a fost numit Rotar Florin Vasile.

 

În noaptea de 15 august 2006, biserica a fost mistuită din temelii de un incendiu devastator, iar de la această dată slujbele au fost săvârşite într-o capelă improvizată care a fost sfinţită de către Preacucernicul Părinte Protoiereu în următoarea duminică după incendiu.

 

Din acel moment s-au întreprins toate demersurile necesare pentru construirea unei noi biserici, iar la sfârşitul anului 2007 s-a turnat fundaţia bisericii. În următorul an s-a ridicat din beton demisolul bisericii iar în ziua de 6 octombrie 2008, organizându-se Cercul Pastoral în această parohie, s-a sfinţit cu agheasmă mică demisolul, în care se slujeşte până la această dată. Lucrările de construcţie au continuat şi astfel s-a finalizat zidirea bisericii şi acoperirea ei cu tablă de cupru.

 

Biserica nouă este o construcţie solidă din beton armat şi cărămidă, cu două turle, fiind construită în stil bizantin şi având o înălţime de aproximativ 30 m.

 

În data de 23 noiembrie 2009, preotul paroh Liviu Rotar a decedat la vârsta de numai 56 de ani şi cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, a fost înmormîntat în demisolul Bisericii. De la această dată, paroh a fost numit fiul lui, preotul Rotar Florin Vasile, fost diacon la această biserică.

Arhiepiscopia Bucurestilor

Top Desktop version