Arhiepiscopia Bucurestilor

Switch to desktop Register Login

Parohia Sf. Cuv. Parascheva Voluntari

Hramul: Sf. Cuv. Parascheva

Adresa: Oraş Voluntari

Protoieria Ilfov Nord

Paroh: Pr. Tomozii Claudiu, tel. 0745 018 688

Coslujitor: Pr. Mureşan Petre, tel. 0744 683 569

Cod IBAN: RO97RNCB00931063399890001

 

 

Istoric

 

Ideea construirii unei Catedrale în orasul Voluntari a izvorât din iniţiativa Domnului Primar Pandele Florentin Costel, dar şi din dorinţa credincioşilor de a avea un locaş de cult reprezentativ.

 

La data de 17 noiembrie 2007 s-a pus piatra de temelie a noii biserici care va purta hramurile «Intrarea Domnului în Ierusalim şi Sfânta Cuvioasă Parascheva». Slujba a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Sfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor şi Preacucernicul Părinte Păun Constantin, Protoiereul Protopopiatului Ilfov Nord împreună cu un mare sobor de preoţi şi diaconi. În anul 2008 Prea Cucernicul Preot Tomozii Claudiu a fost delegat a se ocupa de supravegherea de construcţie a noii bisericii. Tot în acest an, i se alătură şi P.C. Pr. Dr. Mureşan Radu, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti hirotonit pe seama Catedralei din Voluntari.

 

La data de 11 octombrie 2008, la mai puţin de un an de la punerea pietrei de temelie, a avut loc sfinţirea subsolului bisericii. Tot atunci Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sfinţit şi un paraclis provizoriu, construit lângă noua biserică într-un timp record de doar 7 zile. La acest eveniment au participat alături de Preafericitul Patriarh Daniel şi Preasfinţitul părinte Varsanufie Prahoveanul, înconjuraţi de P.C. Protoiereu Păun Constantin şi un numeros sobor de preoţi. Paraclisul este construit din izopan cu fonduri de la bugetul local, iar toate dotările necesare unui locaş de cult au fost donate de catre Dl Primar Pandele Florentin Costel. În acest paraclis se află un veşmant al Sfintei Cuvioase Parascheva donat de către Preafericitul Părinte Daniel în data de 4 decembrie 2008 pentru întărirea evlaviei credinciosilor din oraşul Voluntari.

 

Din punct de vedere arhitectural la construirea Catedralei s-au îmbinat mai multe stiluri: grec, bizantin, brâncovenesc, având ca modele arhitecturale biserica Sfântul Nicolae Domnesc de la Curtea de Argeş, vechea Mitropolie din Târgovişte (actualmente demolată), iar ca model arhitectural modern, biserică noua Sfânta Vineri din Bucureşti - Drumul Taberei.

 

Capacitatea catedralei este de aproximativ 3.000 de locuri pe scaune. Proiectul conţine în partea de subsol două camere mortuare, un muzeu iconografic şi un spaţiu unde copii să stea când părinţii sau bunicii sunt la slujbă. În acest spaţiu ei vor avea posibilitatea să ia parte la jocuri educative şi vor primi şi educaţie religioasă. Zidurile Catedralei sunt alcătuite din două rânduri de cărămidă (unul pe interior, unul pe exterior) unite între ele de armătură de fier şi beton. Pereţii din interiorul Catedralei vor fi împodobiţi cu mozaic.

 

Clopotele au fost turnate la fabrica Grassmayr din Austria şi au o greutate de aproximativ 5 tone cu următoarele caracteristici tehnico-muzicale: 1. DO 1, 2500 kg; 2. MI 1, 1.070 kg; 3. SOL 1, 635 kg; 4. LA 1, 450 kg; 5. DO 2, 260. Acestea sunt inscripţionate cu versetele latine „vivos voco, mor-tuos plango, fulgura frango" (pe vii îi chem, pe morţi îi plâng, fulgerele frâng). Ele au fost sfinţite şi montate în data de 15.08.2010.

 

În data de 15 decembrie 2010 a fost ridicată turla centrală din structura metalica pe pozitie. Montarea turlei s-a efectuat în mai multe etape datorită amplorii elementelor de structură precum şi a înălţimii la care au trebuit ridicate.

Arhiepiscopia Bucurestilor

Top Desktop version