Arhiepiscopia Bucurestilor

Switch to desktop Register Login

Parohia Periş

Hramul: Sfântul Dumitru 

Adresa: Com. Periş, cod 077150

Protoieria Ilfov Nord

Paroh: Pr. Răbuşeapcă D. Cătălin, tel.  0722 467 667 

Cod IBAN: RO28BRDE445SV58812704450 

Banca: BRD Otopeni

 

 

Scurt istoric

 

Parohia Periş a fost înfiinţată la data de 1 februarie 2006 ca unitate bisericească de sine stătătoare, cu personalitate juridică şi schemă de funcţii şi personal.

 

Satul Periş este atestat documentar de aproape cinci veacuri fiind menţionat în istorie în lupta de la Periş din 24 august 1546 dintre domnitorul Tării Româneşti, Mircea Vodă Ciobanul şi o parte a boierimii ce se răzvrătise în frunte cu Teodosie Banul zis şi Perişanul nemulţumiţi de politica internă şi măsurile luate de domnitor.

 

Până în anul 2006 credincioşii satului Periş au fost arondaţi parohiilor Movila, Cocioc şi Bălteni. Dintotdeauna credincioşii şi-au dorit să aibă o biserică dar visul începe să prindă contur în anul 2006 când Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist a rânduit înfiinţarea Parohiei Periş şi numirea ca paroh al parohiei nou înfiinţate, preotul Răbuşeapcă Catalin

 

În data de 5 aprilie 2006 într-un cort amenajat, împodobit cu sfinte icoane şi puţine obiecte de cult s-a săvârşit pentru întâia dată în aceste locuri încărcate de istorie Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie presărând în sufletele credincioşilor ortodocşi bucurie şi lumină duhovnicească.

 

În prezent este construită o Biserică - Capelă din materiale uşoare, cu toate cele trebuincioase pentru sfintele slujbe, iar prin grija preotului paroh, după ce s-au efectuat toate demersurile necesare şi s-au obţinut toate avizele legale cerute prin Certificatul de Urbanism, Primăria Periş a eliberat Autorizaţia de Construire nr. 62/25 iunie 2008. În momentul de faţă parohia deţine şi un teren în suprafaţă de 5647 mp., în extravilanul comunei unde este amenajat cimitir parohial.

 

Pe data de 28 iulie 2008 cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în parohia Periş s-a săvârşit slujba Punerii Pietrei de Temelie a Bisericii de Zid, de către Preasfinţitul Episcop Vicar Varsanufie Prahoveanul.

Arhiepiscopia Bucurestilor

Top Desktop version