Arhiepiscopia Bucurestilor

Switch to desktop Register Login

Schitul Sf. Ana – Cota 1400

Schitul de la Cota 1400 a fost înălţat în anul 1453, ca un mic paraclis pentru pustnicii din împrejurimi, care se adunau o dată pe săptămână la Sfânta Liturghie şi la împărtăşirea cu Sfintele Taine. A primit numele Sf. Ana poate şi pentru că există o asemănare de relief cu cel de la Schitul Sf.

Accesări: 4403

Citește mai departe:Schitul Sf. Ana – Cota 1400

Schitul Găneasa

Pe malul lacului Găneasa, lângă pădurea Pustnicu, la doar trei kilometri de Mănăstirea Pasărea, se află un schit de monahii închinat Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Schitul a luat fiinţă prin generozitatea familiei Sorin şi Mihaela Marin care s-au hotărât să construiască o biserică pe propriul teren, pentru care au cerut binecuvântarea şi sfatul ierarhului locului. Astfel în 1995, cu binecuvântarea fericitului întru pomenire Părinte Patriarh Teoctist începe înălţarea sfântului locaş care va fi terminat patru ani mai târziu şi sfinţit la 13 noiembrie 1999 de către Înalt Preasfinţitul Teodosie, pe atunci vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Accesări: 2401

Citește mai departe:Schitul Găneasa

Schitul Darvari

În centrul Bucureştilor, ascunsă de privirile trecătorilor preocupaţi de grijile vieţii cotidiene, se află o oază de linişte şi spiritualitate. Este sălaşul în care câţiva tineri monahi îşi înalţă rugăciunile către Dumnezeu, un loc despre care Părintele Nicolae Steinhardt spunea că „nu poate să nu atragă prin graţia, micimea şi liniştea lui tupilată”.

Schitul Darvari a fost ctitorit în anul 1834, de către Mihail Darvari şi soţia sa Elena, născută în familia Buzeştilor, care au cumpărat de la ctitorii Bisericii Icoana – familia Băbeanu – un teren în spatele acestei biserici. Aici „cu cheltuiala dumnealui căminarului Mihalache Darvari, în zilele Măriei Sale Domnului Alexandru Ghica-Voievod, în 1834 August 10” – cum glăsuieşte pisania de la intrare – a fost zidită o mică şi modestă biserică din lemn, fără turlă, cu hramul Învierii Sfântului Lazăr, al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, ca loc de rugăciune pentru membrii familiei şi apropiaţii acestora. Curtea bisericuţei a fost împrejmuită cu ziduri groase şi înalte, iar în partea de nord şi de vest au fost construite chilii, pentru adăpostirea preoţilor ce aveau să slujească în noul lăcaş.

Accesări: 1890

Citește mai departe:Schitul Darvari

Arhiepiscopia Bucurestilor

Top Desktop version