Arhiepiscopia Bucurestilor

Switch to desktop Register Login

Mănăstirea Mălăești

În tradiţia locului se spune că în pădurea Mălăieşti a existat cu aproape 250 de ani în urmă un schit de călugări care ar fi aparţinut Mănăstirii Vâlcăneşti. Schitul a funcţionat în apropierea fostului Castru Roman construit de împăratul Traian îndată după cucerirea Daciei. Aici s-au descoperit importante vestigii antice (monezi, cărămizi cu ştampile ale legiunilor romane, arme, ceramică). În imediata apropiere se află localitatea Coţofeneşti, locul unde a fost descoperit vestitul Coif de aur.

La câţiva kilometri de mănăstire se află Staţiunea balneoclimaterică Slănic-Prahova, un adevărat centru al sării, care include Muntele de Sare, unic în lume şi cea mai mare salină din Europa.

Mănăstirea a luat fiinţă în anul 1995 prin donarea de către Guiu Ion din oraşul Ploieşti, a unei suprafeţe de circa 2 ha teren arabil pe care s-a construit mănăstirea, precum şi a unui hectar de pădure situat în apropierea localităţii Vâlcăneşti. Sfinţirea locului viitoarei mănăstiri a avut loc pe data de 17 septembrie 1995. Cu binecuvântarea fericitului întru pomenire Părinte Patriarh Teoctist a fost înfiinţată actuala mănăstire de monahi cu hramul Sfântul Antonie cel Mare şi a fost instalat ca stareţ al noii mănăstiri ieromonahul Antonie Liţă de la Mănăstirea Crasna – Prahova.

În jurul părintelui Antonie s-a adunat o mică obşte de fraţi râvnitori care au început rânduiala slujbelor după tipicul mănăstiresc într-o încăpere improvizată cu acest scop. Orientarea mănăstirii a fost dintru început una misionară, se săvârşea în mod regulat şi Taina Sfântului Maslu pentru credincioşi. Cu ajutorul creştinilor din împrejurimi a început ridicarea bisericii mănăstirii, ea nu a putut fi terminată de către părintele Antonie deoarece i s-a rânduit ca ascultare întemeierea unei alte mănăstiri în Eparhia Alexandriei şi Teleormanului.

În anul 1998 în locul părintelui Antonie a fost rânduit în ascultarea de stareţ părintele ieromonah Lazăr Nan de la Mănăstirea Runc din Arhiepiscopia Iaşilor. Noul stareţ a terminat de construit şi pictat biserica, a ridicat din temelie un aghiazmatar şi a început un corp de chilii.

Biserica a fost sfinţită pe 24 iunie 2004 de către Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, primind trei hramuri: Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sfântul Antonie cel Mare şi Sfântul Mucenic Fanurie, cei trei sfinţi fiind reprezentaţi pe uşa bisericii alături de Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Biserica este de plan triconc, cu pridvor închis, o turlă octogonală pe naos şi două mai mici pe pronaos. Pictura în ulei, de tradiţie bizantină a fost realizată de Adrian si Nicoleta Voicu. În pronaos, pe peretele vestic sunt pictate portretele ctitorilor: Vasile Cucu din Bucureşti şi Traian Blebea din Boldeşti- Prahova. Alături de aceştia se află şi portretele Patriarhului Teoctist şi al Preasfinţitului Teodosie Snagoveanul. Tâmpla din lemn de stejar a fost sculptată de meşteri din Humuleşti, iar uşa de la intrare, din lemn masiv, este realizată de meşterul Atomi Gheorghe Constantin din comuna Vânători, judeţul Neamţ.

Local tradition tells that until around two hundred and fi fty years ago in the forest of Mălăieşti there was a monks’ hermitage that belonged to Vilcăneşti Monastery. The hermitage lay near the Roman fort built by Emperor Trajan immediately after the conquest of Dacia. Th e current monastery came into being in 1995, when the site of the future monastery dedicated to St Anthony the Great was consecrated. Local Christians helped to build the monastery church, which was consecrated in 2004. It is a triconch in plan, with a closed porch, an octagonal spire above the nave, and two smaller spires above the narthex.

Under the guidance of their abbot, besides leading a life of prayer the monks carry on building work and social and missionary activities.

The Monastery of St Anthony the Great is situated in the parish of Dumbrăveşti, Prahova County, near the village of Mălăieşti and the River Vărbilău, and is surrounded by hills covered with orchards and hay meadows. The monastery can be reached by the DJ102 road connecting the towns of Ploieşti and Slănic.

Mănăstirea Mălăeşti
Hram: Sfântul Antonie cel Mare
Adresă: Com. Dumbrăvești, loc. Mălăieștii de Jos, jud. Prahova
Stareţ: Protos. Siluan Ionașcu
Telefon: (+4) 0244-226.216
Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Website: www.antoniecelmare.ro

Arhiepiscopia Bucurestilor

Top Desktop version