Arhiepiscopia Bucurestilor

Switch to desktop Register Login

Biserica Albă

Adresa:  Calea Victoriei nr. 110, Sectorul 1, Bucureşti

Protoieria Sector 1 Capitală

Hram: Sfântul Nicolae 

Preoţi slujitori:

Mihail-Simion Săsăujan - Preot paroh

Florian Paraschiv - Preot coslujitor

Ioan-Alexandru Alexandri - Diacon

Telefon fix: 021.314.10.66

 

Cont: RO37 BRDE 445S V001 8468 4450

Site: bisericaalba.blogspot.com 

  

Scurt istoric

 

Ctitori

 

Biserica Albă, impresionant monument arhitectonic în spaţiul istoric, bisericesc şi cultural al oraşului Bucureşti, a fost refăcută radical în anul 1827, de marele clucer Nicolae Trăznea, om de încredere al domnitorului Grigore Ghica şi cu funcţii administrative importante la Curtea Domnească a Ţării Româneşti, pe temelia unei biserici mai vechi (avariată de cutremure), ridicată la începutul sec. al XVIII-lea (probabil  în jurul anului 1700), de către Vişa Jupâneasa din Băjeşti - împreună cu familia preotului Neagu Dârvaş. Numele de “Biserica Albă” s-a statornicit după 1800. La 1802 biserica mai avea chilii împrejur, care au fost dărâmate în 1866.

 

Arhitectura

 

Planul bisericii este de tip uninavat (22,60 x 9,60 m) cu absida altarului semicirculară, cu turlă–Pantocrator şi turn-clopotniţă peste pronaos, cu portic deschis pe latura vestică Biserica este construită din zid de cărămidă. Altarul este semicircular cu boltă şi cu o fereastră pe axul est-vest, cu proscomidiar şi diaconicon. Naosul este dreptunghiular, cu două ferestre laterale şi turla pantocrator de plan poligonal. Pronaosul continuă, în acelaşi plan, naosul, având o boltă în plin centru. Pridvorul este deschis.La exterior, biserica este îmbrăcată în haină neoclasică, inspirată după ordinul doric: cu pilaştri, friză cu triglife şi discuri, cornişă cu denticuli. Acoperişul este în două ape, terminat pe faţada vestică cu fronton cu un occulus. De-a lungul timpului, au fost efectuate lucrări de consolidare a lăcaşului de cult, finalizate în anii 1873, 1960 şi 1978. Între 1868-1873 biserica este transformată în baza planurilor arh. Johann Sperl: sunt construite cele două turle din lemn şi tablă, este adăugat un pridvor cu o travee, sunt refăcute faţadele, ferestrele mărite şi interiorul pictat de Gh. Tattarescu. După 1910 porticul este extins lateral cu câte o travee . După cutremurul din 1977, lăcaşul a fost consolidat şi restaurat în timpul protoiereului preot Gh. Iliescu–Izvoarele. În perioada 1986-1998, au fost efectuate ample lucrări de restaurare şi împodobire a picturii, a catapetesmei, a mobilierului, a  ferestrelor cu vitralii, a acoperişului şi a părţii exterioare a bisericii, sub îndrumarea preotului paroh Ioan Bănăţeanu şi a preotului Florian Paraschiv.

 

Pictura

 

Pictura bisericii a fost realizată în tehnica ulei, în anul 1873, de renumitul pictor Gheorghe Tăttărăscu. De la construirea bisericii şi până la această dată, biserica nu a avut pictură, fiind zugrăvită în alb, de unde şi denumirea de Biserica Albă. Pictura a fost curăţată şi refăcută în 1925, 1927, 1949. În 1961 a fost restaurată de pictorii Avachian Arutino şi Valentin Höeflich, în 1978 de pictorii S. Angelescu, V. Grimalschi, M. Lăzărescu şi O. Boldura, apoi în 1988 din nou spălată de Paul Rădulescu.

 

Iconografia

 

În biserică există cel puțin două icoane de valoare artistică certă (Mântuitorul și Maica Domnului) pictate de Gheorghe Tăttărescu, care se află în pronaos, la intrarea în biserică, în partea dreaptă și stângă a acesteia.

 

Sculptura

 

Una din componentele sculpturale de mare valoare (şi atracţie turistică, în acelaşi timp) este catapeteasma, lucrată în stil oriental, în lemn de tei, în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, în Veneţia (Italia), ca piesă destinată, la origine, unei biserici  - metoc al episcopiei Râmnicului - aflate pe locul actualei Filarmonici de stat « George Enescu », şi care a fost adusă, în anul 1873, în Biserica Albă, în urma ruinării respectivei biserici. Catapeteasma este o capodoperă a sculpturii în lemn, cu o ornamentaţie florală impresionantă. Icoanele de pe catapeteasmă sunt pictate tot de Gheorghe Tăttărescu.

 

Sunt in stadii diferite de finafizare urmatoarele lucrari de restaurare si refacere instalatii:

 

ARHITECTURA FATADE 

1.tencuiala din mortar de epoca la pereti si cornise;

2.capiteluri din tencuiala reconditionate si capiteluri din piatra restaurate;

3.friza cu muluri restaurata si glafuri din tencuiala profilata la ferestre;

4.ferestre de fier forjat la parter si ferestre cu vitralii la turle;

1.pardoseala mozaic reconditionata si soclu din piatra naturala nou; 

5.scara din fonta restaurata;

 

ARHITECTURA TURLE SI INVELITOARE

1.astereala din lemn de brad peste pod si la cele doua turle;

2.invelitoare din tabla de zinc turle si peste pod altar;

3.cornisa din tabla de zinc pe conturul pronaosului si naosului;

4.cruci din fier turle si altar restaurate;

 

INSTALATII EXTERIOARE

1.instalatie paratraznet;

2.instalatii de supraveghere: video, antiefractie si semnalizare la incendiu;

 

INSTALATII INTERIOARE

1.instalatii electrice;

2.instalatii sanitare;

3.instalatii termice provizorii pentru iarna in curs;

4.instalatie de sonorizare;

 

RESTAURARE PICTURA

 

Restaurarea picturii in ulei a renumitului pictor Gheorghe Tattarascu a inceput in vara anului 2013. Primele etape din procesul de restaurare sunt: fixarea zonelor desprinse de suport, spalarea depunerilor de fum si indepartarea straturilor de repictari care au acoperit originalul. 

 

In perioada de iarna 2013-2014 se vor executa in special lucrari de amenajari interioare, instalatii, invelitori din tabla si restaurare - pictura, vitralii, candelabre.

Arhiepiscopia Bucurestilor

Top Desktop version