Sesiune solemnă la Academia Română | Patriarhul Daniel a vorbit despre implicarea Bisericii în obținerea independenței naționale

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat astăzi la sesiunea solemnă a Academiei Române intitulată 140 de ani de la câștigarea Independenței României. Regalitatea în România.

Întrunirea a avut loc de la ora 10:00 în Aula Academiei Române din Capitală. Evenimentul din 9 mai 2017 a debutat prin alocuțiunea Acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, informează Agenţia de ştiri Basilica.

În cuvântul rostit, Întâistătătorul Bisericii noastre, membru de onoare al Academiei Române, a subliniat faptul că Biserica a susținut, prin cuvânt și faptă, obținerea independenței României.

Biserica Ortodoxă Română, a cărei contribuție la împlinirea marilor idealuri naţionale este, din nefericire, insuficient cunoscută, a lucrat mai întâi pentru realizarea independenței şi unității poporului român, iar apoi a lucrat pentru recunoașterea drepturilor şi demnității ei pe plan extern, a adăugat Preafericirea Sa.

Patriarhul României a adresat îndemnuri de prețuire și cultivare a valorilor naționale, obținute prin jertfă.

Toți cetățenii României, toate instituțiile statului şi toate cultele religioase avem datoria să păstrăm şi să cultivăm darul sfânt al independenţei naţionale ca fiind un act de dreptate şi un simbol al demnității poporului român, obținut cu multe jertfe de vieți omenești şi cu multe eforturi spirituale şi materiale, spre binele României şi bucuria românilor de pretutindeni.

În cadrul manifestării solemne au susținut prelegeri privitoare la Independența României și la regalitate Academicienii: Dan Berindei, Ioan-Aurel Pop, Eugen Simion și Răzvan Theodorescu.